Speltherapie

Als het probleem niet vanzelf weggaat

Soms kan een kind niet in woorden uitdrukken wat hem of haar dwars zit. Simpelweg omdat het nog te jong is. Of omdat het gewoon te moeilijk is om over te praten of uit te leggen. Maar aan het gedrag merkt u – of de school – dat uw kind niet lekker in zijn vel zit. Het is boos, verdrietig, angstig, heeft woedeaanvallen of is juist stil en trekt zich terug. Vaak is het een fase en gaat het probleem vanzelf weer weg. Maar blijft het, wordt het groter, dan kan een kind blokkeren. Speltherapie kan dan de oplossing zijn.

Spelenderwijs weer in beweging

Als Actief Beeldend Therapeut maak ik gebruik van beelden. We gebruiken de ‘beeldentaal’. Samen gaan we spelen, schilderen, tekenen, werken met klei, bouwen, verhalen maken. Het spel van het kind (of zijn tekening, kleiwerk, etc.) is de taal waarin het kind zich uit en hoe verwerking plaatsvindt. Daar help ik bij. Met beelden ‘vertelt’ het feilloos zijn eigen verhaal: dit ben ik! Ik geef gerichte opdrachten en kijk hoe het kind daarmee omgaat en wat het maakt. Zo krijg ik een goed beeld van de problemen die er spelen. In zijn spel kan ik het kind helpen met moeilijke dingen of gevoelens om te gaan en speciale gebeurtenissen te verwerken. Dat is maatwerk, want ieder mens is uniek.

Als pedagoog steun en begeleid ik ook ouders en kind in de opvoeding. In een oudergesprek bekijken we samen de werkstukken van uw kind. U zult uw kind al snel herkennen in die beelden. Het is een puzzel die we samen leggen. Stapje voor stapje wordt duidelijk wat er in uw kind leeft en hoe u hem of haar kunt helpen. Dat kan al voldoende zijn. Zit de blokkade heel diep, dan komt uw kind nog een aantal keer bij mij in speltherapie.

Max (8 jr.) “Het was fijn om elke week samen te bouwen en
te knutselen. En mijn buikpijn is nu weg!”